När jag fick frågan - hur ser en ”normal” arbetsdag ut för en arbetsmiljöingenjör på en privat före­tags­hälsovårdscentral så började jag att fundera på om det faktiskt FINNS något sådant som en normal dag. Arbetet är minst sagt omväxlande och uppgifterna varierar stort beroende på vilka kunder som är aktuella att arbeta med just nu.

Det är för yrket viktigt att ha ett helhetsgrepp om kundföretagen och då framför allt när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbete med att identifiera risker, lösa arbetsmiljöproblem genom att före­slå adekvata lösningar samt medverka i planeringsarbete är därmed en stor del av de vardagliga uppgif­terna.

De traditionella arbetsuppgifterna med tekniska mätningar och utredningar har minskat drastiskt de senaste decennierna men finns fortfarande kvar som en del av vardagen. Det kan röra sig om större mätningar, till exempel kvartsdamm på ett gjuteri eller mindre sådana, t ex belysning på ett kon­tor. I princip allt undersökande arbete utmynnar i någon form av avrapportering med mätresultat samt åtgärds­förslag till kunden.

Önskemål om medverkan i styrande och planerande grupper (skyddsronder och -kommittéer, arbets­miljö­grup­per, kemikalie­grup­per mm), förekommer ofta. Dessa grupper innehåller oftast viktiga besluts­­fattare och är därmed en bra kommunikationsyta med kunden.

Det åligger ofta arbetsmiljöingenjören att hålla ett vakande öga på aktuella lagstiftningar, då huvud­sakligen Arbetsmiljölagen. Detta gäller oftast både gentemot kunder men även övrig personal på före­tagshälsan.

Nå, hur ÄR då ”normaldagen” för min yrkeskategori? Den kanske börjar med lite utrednings­arbete och rapportskrivning från en tidigare mätning och fortsätter med ett par timmars skyddsrond ute hos en kund. Efter lunch vill en medarbetare diskutera hantering av härdplaster och upplägg för kommande gemensamma kunduppdrag. Ja, så såg i alla fall EN dag ut för mig i förra veckan!


Magnus Svensson
Arbetsmiljöingenjör på HVC